10 October 2011

Hati-hati Dengan Profile Picture Facebook Korang !

Assalamu'alaikum.

Ahmad Anjum

Fuhh. Haris baru balik dari sekolah. Letih lah jugak. Hehe. Sebenarnya entri nie Haris ingatkan nak buat kelmarin. Tapi sebab sibuk yang tak berapa nak terlampau Haris tak sempat nak update blog.

Ok. Kenapa Haris suruh korang berhati-hati dengan profile picture korang? Sebab berhantu kot. Haha. Okay tak lawak. Sebenarnya profile picture facebook korang ni merbahaya untuk korang. Kenapa bahaya? Mehh Haris nak cerita sikit.

Kelmarin Haris dapat satu cerita yang benar mengenai gambar-gambar seorang perempuan yang telah di upload di dalam facebook nie telah di copy atau di ambil oleh seseorang yang tidak dikenali. Orang yang tak dikenali tu bukan simpan gambar tu buat untuk simpanan peribadi tapi dia telah membuat satu account facebook lain dan menggunakan gambar-gambar yang telah di copy itu.

Kalau dia tak buat apa-apa kat facebook tu boleh tahan lah(sebenarnya dah teruk tu), tapi dia telah mengambil kesempatan terhadap gambar perempuan yang cantik itu untuk menggoda lelaki. Bukan tu jer  dia jugak menyebarkan benda-benda lucah menggunakan facebook yang ada gambar mangsa tadi.

Fuhh bayangkan kalau korang kena. Memang marah lah kan. Dah kita nie orang yang tak buat benda-benda macam tu tapi ada orang menggunakan gambar itu untuk buat perkara yang tidak elok. Perkara nie boleh memalukan kita jugak. Mana lah tau kawan kita nampak facebook tu, dia ingatkan facebook tu milik kita tapi orang lain yang menggunakan gambar kita.

Bukan setakat profile picture jer, kalau nak post gambar-gambar tu berhati-hati lah sikit. Hanya peringatan untuk korang. Bukan kelmarin je tau Haris nampak perkara nie berlaku, sebelum Haris jadi blogger lagi dah banyak Haris jumpa account facebook yang menipu dan buat perkara tak elok nie. Korang boleh share entri nie kalau korang rasa entri nie berguna. :)

Semoga setiap tulisan, merantai buah kebaikan.

15 comments

3:47:00 PM

betul2 ,, eva pom pena di fake kan akaun fb ,, tapi akaun tu da di block .. fuhhhh ,, so privatekn lah pic tu ..

4:28:00 PM

bahayanyaa...

4:41:00 PM

mcm2...bkn prempuan je..
boys pon kena jugak fake akaun fb,..
ada sorang kwan akaun dia kna fake..

nie kes dengki la kot..*__*

4:44:00 PM

macam2 dah sekarang ni..

4:46:00 PM

macam2 dah sekarang ni..

aiyoooo
dunia maya dh semakin x suci
waaaaaa

privatekan jea sume gamba..

dah banyak berlaku....

7:27:00 PM

betul betul....
drg nie teringin nk jadi kita ker?

7:28:00 PM

betul betul
drg nie nk jadi kita kew? mcm hidup drg dh boring la pulak...

10:01:00 PM

slalu prmpuan seksi lah yg selalu kena attact ni..

12:04:00 PM

hayyo menakutkan betul

nice info :)
thanxx for sharing . .

bahaya sih.... aiigooo....
hati2 semua...

3:34:00 PM

wah, post yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work!

Post a Comment